27.04.2024, meniny má
19. februára 2022

Aké budú plánované projekty mesta Galanta na rok 2022? Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet na tento rok

Aké budú plánované projekty mesta Galanta na rok 2022? Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet na tento rok
Zdroj: mynitra.sme.sk/pixabay.com/jojooff
reklama

Základom finančného hospodárenia mesta Galanta je programový rozpočet mesta, ktorý sa zostavuje na obdobie troch rokov. Zostavovanie, schvaľovanie rozpočtu a hospodárenie s finančnými prostriedkami mesta v zmysle schváleného rozpočtu mesta sa riadi platnými zákonmi Slovenskej republiky a všeobecne záväznými nariadeniami mesta Galanta.

Galantský poslanecký zbor schválil na decembrovom zastupiteľstve návrh rozpočtu na rok 2022 s nasledujúcimi dvoma výhľadovými rokmi. Aké sú plány a čo obyvateľov mesta Galanta v roku 2022 čaká?

K schválenému rozpočtu mesta Galanta na rok 2022 sa v reportáži RTV Krea vyjadril primátor Peter Paška a poslanec MsZ Peter Závodský.

Rozpočet na rok 2022

Rozpočet mesta Galanta na rok 2022 je 16 mil. eur.Nad touto sumou sú už len plánované príjmy z predaja majetku a vzatia úverov, ale prevádzkových zdrojov je 16 mil. eur. Treba povedať, že z tých 16 mil. eur 5 mil. eur cez rozpočet mesta len pretečie,“ uvádza Peter Závodský, poslanec MsZ v Galante a zároveň predseda finančnej komisie.

reklama

Väčšina zo spomenutých peňazí poputuje do školstva. Pomerne veľkú časť finančného objemu tvoria aj podielové dane. „Sú naprojektované na rok 2022 vo výške približne 6 500 000 eur, pričom tento odhad sa opiera o prognózu ministerstva financií a rady pre rozpočtovú zodpovednosť,“ doplnil Peter Závodský.

Primátor mesta Galanta Peter Paška sa k plánovaným projektom na rok 2022 vyjadril takto: „Tohtoročný rozpočet je výrazne ambicióznejší ako boli posledné roky. Napriek tomu, že celková suma rozpočtu je o niečo nižšia ako minulý rok. Ten bol ovplyvnený rekonštrukciou Galandie.“

Príspevkové organizácie

Na mesto sú napojené tri príspevkové organizácie – Technické služby mesta Galanta, Mestské kultúrne stredisko a Správa športových zariadení.

„Správa športových zariadení robí s rozpočtom s príspevkom 160 000 eur, MsKS robí s príspevkom 460 000 eur a technické služby robia s príspevkom 1,7 mil. eur, z ktorého je 1,1 mil. eur starostlivosť o komunálny odpad a tých 600 000 eur je na všetko ostatné, čo technické služby mesta Galanta zabezpečujú,“ uviedol Peter Závodský.

Projekty mesta na rok 2022

Mesto Galanta sa má zaúverovať sumou 2 mil. eur. Dlhoročným dlhom voči občanom sú vraj spoľahlivé cesty a chodníky. Milión teda pôjde na cesty, 200 000 eur na chodníky.

„Takisto by mala byť prefinancovaná výstavba nájomných bytov, to znamená vecí, ktoré nám štátny fond rozvoja bývania nepreplatí. To sú inžinierske siete a prístupová cesta. Zároveň chceme robiť rekonštrukciu niekoľkých ďalších parkovísk,“ ozrejmil primátor.

Zdroj: rtvkrea.sk

Tohtoročný rozpočet by mal priať aj rekonštrukcii vnútrobloku námestia detí. „A samozrejme, sú tam zdroje na dofinancovanie zateplenia škôlok a škôl niektorých a Centra voľného času,“ doplnil Závodský.

„Keď sa všetko podarí, mala by pribudnúť aj sľubovaná ľadová plocha na sídlisku Sever na Základnej škole a tiež máme ambíciu dať do poriadku výstavbu novej športovej haly a potom ešte nesmieme zabudnúť na rekonštrukciu umelej trávy na futbalovom štadióne, takže tých aktivít tento rok bude naozaj veľmi veľa,“ doplnil informácie o rozpočte primátor.

Zdroj: rtvkrea.sk

Novinka mesta – dotačná schéma

Novinkou mesta je tzv. dotačná schéma na životné prostredie ako podpora občianskych združení.

„Tu je limit 10 000 eur a dotačná schéma na sociálnu oblasť, kde bolo pôvodne na žiadosť komisie sociálnych vecí 20 000 eur a potom na požiadanie p. doktora Chomču to bolo zvýšené z 16 000 eur na 36 000 eur, čiže už aj občianske združenia, ktoré sa venujú sociálnej oblasti, budú môcť dostávať nejaké dotačné schémy z mesta,“ uviedol na záver Peter Závodský.

Zdroj: galanta.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: rtvkrea.sk, galanta.sk
Zdieľať na Facebooku