28.04.2024, meniny má
29. decembra 2022

Galanta privítala potomka rodu Esterházyovcov. Prídomok de Galantha si píše dodnes

Galanta privítala potomka rodu Esterházyovcov. Prídomok de Galantha si píše dodnes
Zdroje: ta3.com/ galantasity.sk
reklama

Medzi pamiatky mesta Galanta patria dva kaštiele, ktoré dali postaviť Esterházyovci približne v rovnakom období. Doterajšie výskumy zaraďujú ich základy do renesančného obdobia 16. storočia ako typické opevnené kaštiele v rovinatej krajine.

V prostredí mestského parku na okraji mesta sa týči neogotický kaštieľ. O jeho stavebnom vývoji svedčia dochované reliéfne nápisy na fasáde z rokov 1633 a 1729.

Druhý, renesančný kaštieľ bol postavený na prelome 16. a 17. storočia. Verejnosti bol sprístupnený v roku 1992. Dnes sa tu nachádza obradná sieň, reprezentačná miestnosť primátora a exkluzívne suterénne priestory. Na prvom poschodí sa nachádzajú výstavné priestory a sú tu tiež expozície zo zbierok Vlastivedného múzea v Galante.

Neogotický kaštieľ dnes

Dnešnú podobu dala kaštieľu posledná neogotická prestavba okolo roku 1860, ktorá znamenala výraznú zmenu na fasáde aj v interiéri. Dala ju urobiť rodina Jozefa Esterházyho, ktorá ako posledná kaštieľ obývala a je pochovaná v kaplnke na cintoríne v Galante.

reklama

Novú tvár dostalo severné krídlo neogotického kaštieľa, ktoré slúži ako výstavný pavilón. Na jeho poschodí sú zriadené pamätné izby Zoltána Kodálya a významného skladateľa a speváka Karola Duchoňa.

V decembri roku 2019 bola z medzinárodného projektu Interreg SK-HU obnovená celá severná veža. Dnes sa na jej prízemí nachádza tematická kaviareň s vínnou pivnicou a galériou. Na prvom poschodí sú kancelárske priestory Občianskeho združenia Neogotický kaštieľ a na druhom poschodí je reprezentačná miestnosť.

Revitalizácia parku pri kaštieli bola ukončená ešte v roku 2011. Môžete si v ňom vychutnať príjemné chvíle či krátke prechádzky a deti sa môžu vyšantiť na ihrisku, ktoré pripomína hrad.

Zdroj: domkulturyga.sk

Návšteva potomka z rodu Esterházy

V stredu 28. decembra 2022 navštívil Galantu potomok šľachtickej rodiny Esterházyovcov. Knieža Antal Esterházy de Galantha pricestoval spolu s manželkou. Ako je vidieť, dodnes si uchováva prídomok de Galantha vo svojom mene.

Spoločne si prezreli priestory zrekonštruovaného kaštieľa a zaspomínali na predkov, ktorým vďačí za šľachtický titul.

Gróf Esterházy bol veľmi rád, že mohol navštíviť kaštieľ a oslávil tu aj svoje 86. narodeniny, na ktoré vraj bude s radosťou spomínať. Prisľúbil, že sa bude podieľať aj na pokračovaní obnovy kaštieľa, pretože jeho obnova je dôležitá.

Zdroj: esterhazygalanta.sk

Čo má spoločné primátor mesta Galanta a knieža Esterházy

Primátor mesta Galanta Mgr. Peter Kolek a vzácna návšteva knieža Antal Esterházy de Galantha, majú rovnaký dátum narodenia a to 27. decembra. Pri príležitosti návštevy a oslavy svojim 86. narodenín, tak neoslavoval sám a vzájomne si zagratulovali ku dňu narodenia. Žiadna gratulácia by nebola gratuláciou, bez prípitku a tak si oslávenci spoločne cinkli pohármi s prípitkom.

Zdroj: FB Mgr. Peter Kolek primátor mesta Galanta

Zdroje: galanta.sk, muzeumgalanta.sk, cestujlevne.com, domkulturyga.sk
Zdieľať na Facebooku