27.04.2024, meniny má
27. decembra 2023

Silvestrovské oslavy a zábavná pyrotechnika znepokojujú domácich miláčikov. Ako im môžeme pomôcť?

Silvestrovské oslavy a zábavná pyrotechnika znepokojujú domácich miláčikov. Ako im môžeme pomôcť?
Zdroj: unsplash.com
reklama

27Silvestrovské oslavy spojené s ohňostrojom sú dnes neodlučiteľnou súčasťou vítania nového roka. Počas týchto veľkolepých osláv sa po celom svete používajú rôzne druhy zábavnej pyrotechniky.

Mnohé mestá majú pre svojich obyvateľov pripravenú skvelú šou vrátane úchvatných ohňostrojov. Zábavnú pyrotechniku si však môžu kúpiť aj jednotlivci a využiť ju pri oslave s rodinou či priateľmi. Samozrejme, pred jej použitím je potrebné si poriadne prečítať návod a v každom prípade dodržiavať dostatočný odstup.

Každoročne sa však napriek upozorneniam stretávame s hlúposťou ľudí, ktorí hádžu petardy pod nohy ľuďom alebo nesprávne manipulujú so zábavnou pyrotechnikou. Dávajte preto na seba pozor, aby ste prvé hodiny v novom roku neprežili čakaním na pohotovosti.

Kúsok histórie

Počiatky zábavnej pyrotechniky siahajú až do starovekej Číny. Za náhodné objavenie čierneho strelného prachu (pušný prach) je zodpovedný kuchár.

reklama

Pri varení v poľnej kuchyni zmiešal drevené uhlie, liadok a síru (v tej dobe bežne sa vyskytujúce v kuchyni) a naplnil touto zmesou bambusovú tyčinku, ktorú zapálil, čím vznikla mohutná explózia.

Domáci miláčikovia a pyrotechnika

Ak máte domáce zvieratko, určite ste už rozmýšľali nad tým, ako mu pomôcť prežiť túto rušnú noc. Zvieratá majú totiž omnoho silnejšie vyvinuté zmysly ako ľudia.

Ohňostroj spojený so svetlom, dymom a zápachom je pre našich domácich miláčikov naozaj nepríjemný. Nejde len o zápach či zmeny svetla, ale predovšetkým o celkovú atmosféru strachu z nepoznaného.

Ak chcete zvieratám pomôcť prekonať rušnú silvestrovskú noc, môžete urobiť napríklad toto:

  • zvieratá zatvorte do domu/ bytu (najlepšie do najtichšej miestnosti, napr. pivnica),
  • v miestnosti nechajte svietiť svetlo,
  • zatiahnite rolety, žalúzie, závesy – aby nebolo vidieť zmeny svetla,
  • zapnite televíziu alebo rádio, aby nebolo tak silno počuť výbuchy,
  • nedajte na sebe vidieť stres alebo iné správanie, ktoré by zviera mohlo pochopiť ako nervozitu – buďte pokojní, zabavte miláčika,
  • poslednou možnosťou sú upokojujúce lieky, no uvážte, či práve stav, kedy zviera nie je pri plnom vedomí, je najlepší.

K tejto téme si môžete pozrieť aj rozhovor so psím psychológom Richardom Uliankom na TA3 v relácii Raňajky, ktorý nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: unsplash.com

Zdroje: pyrobox.sk, ta3.com, sk.wikipedia.org
Zdieľať na Facebooku