18.10.2024, meniny má
26. mája 2024

Galantský majáles bol počas svojho prvého ročníku mimoriadne úspešný. Z vyzbieraných prostriedkov plánujú obnoviť betónový blok na Weste

Galantský majáles bol počas svojho prvého ročníku mimoriadne úspešný. Z vyzbieraných prostriedkov plánujú obnoviť betónový blok na Weste
Zdroje: galantasity.sk/FB:Galanta WEST
reklama

Začiatkom mája bolo o program postarané naprieč celou Galantou. Okrem fenomenálnych osláv 1. mája však prekvapila aj mimoriadne milá akcia, Galantský Majáles.

Majáles sa odohrával 8. mája na sídlisku West a o program a zábavu naozaj nebola núdza. Vyzbierali sa dokonca aj finančné prostriedky, z ktorými sú priamo na Weste skvelé plány. Pozrite sa na ne s nami.

Galantský Majáles a jeho úspešný prvý ročník

Majáles dopadol nad všetky očakávania domácich aj organizátorov. Potešil vynikajúcou rodinnou atmosférou, ktorá bola viditeľná pri kolotočoch, nafukovacích atrakciách či bufetoch.

Okrem množstva zábavných prvkov potešila akcia aj kultúrnym programom v podaní koncertu Ľuda Kuruca, ktorý zaspieval tie najväčšie hity Karola Duchoňa. Tie si zaspievali, či dokonca na ne zatancovali aj mnohí ľudia z vďačného publika.

reklama

Podujatie organizovalo Mesto Galanta s spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom, Galanta WEST, Templars Slovakia, OZ Zelený plán a poslancom JUDr. Zelinkom. Ruku k dielu priložili aj študenti zo žiackeho parlamentu ZŠ SNP a parlamentu mládeže mesta Galanta.

Zdroj: FB/Galanta WEST

Zdroj: FB/Galanta WEST

Zdroj: FB/Galanta WEST

Zdroj: FB/Galanta WEST

Zdroj: FB/Galanta WEST

Zdroj: FB/Galanta WEST

Keďže sa organizátori riadia heslom pomoc formou zábavy, nechýbal ani pomáhajúci aspekt. Tentokrát sa vyzbierané prostriedky pochádzajúce z tomboly a dobrovoľných príspevkov použijú na revitalizáciu areálu na Galantskom Weste, kde sa podujatie konalo.

Vyzbieralo sa celkom krásnych 1186€, ktoré takmer dobehli plánovaný rozpočet na revitalizáciu v hodnote približne 1500€. Pozrite sa s nami na navrhnutý revitalizačný plán.

Obnova betónového bloku na Weste

V spolupráci s OZ Zelený plán prišli organizátori na nápad pre použitie finančných prostriedkov. Tým bude revitalizácia areálu na Weste, konkrétne obnova starého betónového bloku, ktorý na mieste stojí ešte z čias budovania Severu.

Betónový nosník postupom času ľudia využívali na stretávanie či posedenie. Dnes je však nevyužívaný a pre to sa rozhodli konať, kým sa úplne neopotrebuje a nezačne sa rozpadať.

Samotný nápad zmeniť opustený betónový stavebný blok na atraktívny prvok existoval už skôr, približne od roku 2022 kedy vznikla prvá skica.

Blok betónu sa okapotuje drevom a vytvorí tak naozaj netradičné, avšak moderné posedenie. Na posed použijú špeciálne drevo z červeného smreku, ktoré by malo dlho vydržať.

Nakoľko pozdĺžny a zároveň prehnutý tvar betónového bloku pripomínal loď, plánujú do projektu zakomponovať aj dva stĺpiky, ktoré budú pripomínať sťažne.

Samotný betón sa má aj natrieť modrou farbou, evokujúcou loď na mori. Získa tým navyše aj špeciálnu identitu a obyvatelia sa tak budú po novom stretávať “na lodi”. Na tomto novom posedení sa bude dať oddychovať, sedieť, či ležať a v blízkosti bude aj nový šachový stolík.

Špeciálne opracujú aj stromy, aby počas teplých dní poskytovali príjemný tieň. Celá realizácia nemá zatiaľ stanovený termín, no plánuje sa do konca roku 2024 s odhadom finalizácie v jesenných mesiacoch.

Zverejňovať sa však termín bude určite vopred, nakoľko bude nesmierne vítaná pomoc zručných majstrov, ale aj každej inej pomocnej ruky. Na brigáde sa budú rezať a opracúvať dosky, ale aj osádzať kotvy do betónu.

Zdroj: galantasity.sk

Zdroj: galantasity.sk

Zdroj: Pavel Suško, Zelený plán, o. z., Galanta

Zdroj: Pavel Suško, Zelený plán, o. z., Galanta

V redakcii sa nesmierne tešíme zámeru aj využitiu vyzbieraný prostriedkov. Dokazuje, že ľuďom v našom okolí záleží na Galante a tešia sa, ak z neho môžu spraviť miesto, ktoré bude zas o niečo lepším miestom pre život.

Aby ste aj v budúcnosti nepremeškali nádherné akcie, určite sledujte stránku mesta, či združenia Templars Slovakia a XY. Najbližšie totižto plánujú už druhý ročník podujatia Cyrilo-metodských palaciniek na Severe. Tak si ich nenechajte ujsť.

Zdroje: OZ Templars Slovakia, OZ Zelený plán, JUDr. Peter Zelinka, Mgr. art. Pavel Suško
Zdieľať na Facebooku