24.04.2024, meniny má
26. decembra 2022

Medovníkové Vianoce vo Vlastivednom múzeu v Galante zožali úspech. Zverejnili dokonca aj ich recept na medovníky

Medovníkové Vianoce vo Vlastivednom múzeu v Galante zožali úspech. Zverejnili dokonca aj ich recept na medovníky
Zdroje: unsplash.com/galantasity.sk
reklama

Podujatie Medovníkové Vianoce, ktoré sa konalo vo Vlastivednom múzeu v Galante nielen pre deti, ale aj pre dospelých, zožalo veľký úspech. Pri zdobení mäkkučkých medovníkov zažili príjemné chvíle žiaci z celej Galanty.

Medovníčky zožali taký úspech, že múzeum sa rozhodlo podeliť aj o ich recept. A hoci sú Vianoce už za nami, deti si určite radi zopakujú pečenie aj zdobenie medovníkov. Tieto medovníčky sú okrem toho ihneď mäkké, preto sa môžete skôr pustiť aj do ich zdobenia.

Recept na mäkké medovníky

Potrebujete:

  • 8 hrnčekov hladkej múky (1 kg)
  • 1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru (30 dkg)
  • 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica medovníkového korenia (alebo škorica a klinčeky pol na pol)
  • 30 dkg margarínu alebo masla
  • 1 hrnček medu (2,5 dl)
  • 3 vajcia

Postup:

reklama
  1. Preosiatu múku, práškový cukor, korenie a sódu bikarbónu premiešame vo veľkej miske.
  2. Margarín nakrájame na menšie kusy, ktoré ešte prstami rozmiešame v základe.
  3. Pridáme vajíčka a med a všetko spolu dôkladne vypracujeme na cesto.
  4. Cesto rozdelíme na tri porcie (takto sa s ním pracuje ľahšie).
  5. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm.
  6. Pomocou formičiek vykrajujeme medovníčky.
  7. Vykrojené medovníčky uložíme na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečieme pri teplote 180 °C najviac 10 minút.

Tip: Ak chcete, aby boli medovníčky lesklé, potrite ich rozšľahaným vajíčkom pred pečením aj po pečení (ešte horúce).

Z tejto dávky cesta vyjde asi 100 – 150 kusov (závisí od veľkosti formičiek).

Snehová pena na zdobenie:

15 dkg práškového cukru na 1 bielko spolu vymiešame, vložíme do zdobiaceho vrecka a zdobíme. V prípade, ak nemáte zdobiace vrecko, použite silnejšie silikonové vrecko, ktorému odstrihnete roh.

Pri strihaní si dajte pozor, aby bola dierka akurát malá a zároveň veľká. Ak vystrihnete príliš veľkú dierku, budete mať príliš hrubú čiaru a nebudete vedieť pekne zdobiť.

Prajeme ešte príjemnú zábavu a spoločne strávené chvíle.

Zdroj: muzeumgalanta.sk

Zdroje: muzeumgalanta.sk
Zdieľať na Facebooku