27.04.2024, meniny má
18. marca 2022

Parlament schválil zníženie trestov za marihuanu. Súdy tiež môžu namiesto trestu nariadiť iba ochranné liečenie

Parlament schválil zníženie trestov za marihuanu. Súdy tiež môžu namiesto trestu nariadiť iba ochranné liečenie
Zdroj: brainee.sk/iStock.com
reklama

Parlament len nedávno schválil zníženie drakonických trestov za marihuanu, ktoré boli v našej krajine naozaj neprimerane vysoké. Návrh na ich zníženie podporilo až 72 zo 122 prítomných poslancov na rokovaní.

Ak „páchateľovi“ nájdu maximálne tri dávky, maximálny trest bude jeden rok väzenia namiesto troch. Ak mu nájdu tri až desať dávok, horná sadzba trestu sa znižuje z piatich rokov na dva.

Ide o sušinu pre vlastnú spotrebu

Návrh skupiny koaličných poslancov z OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí prešiel slovenským parlamentom. Pri tom tento návrh ráta s vytvorením tzv. osobitnej skutkovej podstaty, ktorá bude súvisieť s prechovávaním omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa na vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov.

Horná hranica, ktorú parlament schválil pri trestnej sadzbe, sa má pri osobnej spotrebe skrátiť na jeden, respektíve dva roky. Maximálne jednoročný trest, čo je „výhra“ oproti tomu, ako to bolo doteraz, si odpyká páchateľ, ktorého prichytia napríklad s najviac trojnásobkom obvykle jednorazovej dávky, pričom je stále určená na osobnú spotrebu.

reklama

Horná hranica dva roky platí pre najviac desaťnásobok dávky

Trestné sadzby pri prechovávaní marihuany sa majú znižovať aj v prípade prechovávania marihuany v množstve, ktoré by prekračovalo prechovávanie tejto rastliny na vlastnú spotrebu. V tom prípade je to viac než desať dávok.

Tresty sa aj v takomto prípade zmiernia z troch až desať rokov na tri až sedem rokov, informuje Denník N. V prípade recidívy sa zmiernia na päť až desať rokov namiesto doterajších desať až pätnásť rokov.

Zdroje: dennikn.sk, startitup.sk
Zdieľať na Facebooku