27.04.2024, meniny má
23. októbra 2022

Policajný práporčík z neďalekej Dunajskej Stredy nemá rivala. V silovom športe získal András Vass titul majstra sveta

Policajný práporčík z neďalekej Dunajskej Stredy nemá rivala. V silovom športe získal András Vass titul majstra sveta
Zdroje: canva.com/FB Polícia SR - Trnavský kraj
reklama

Často sa stáva, že vás informujeme o najbližších športových udalostiach, no obsadenie titulu majstra sveta je témou, ktorá je skôr výnimočná.

O titul majstra sveta v silovom športe bojoval na prelome septembra a októbra policajt z nášho blízkeho okolia, práporčík András Vass z Obvodného oddelenia v Dunajskej Strede.

 

Majster sveta zo Slovenska

V nemeckom Fraureuthe sa v dňoch 28. septembra až 2. októbra 2022 uskutočnil svetový šampionát v silovom športe – WUAP World Championship, a to hneď vo viacerých disciplínach.

reklama

Medzi tie patrili silový trojboj, mŕtvy ťah a tlak na lavičke. V kategórii mužov sa 27-ročný András Vass z OO PZ Dunajská Streda umiestnil na rozprávkovom prvom mieste v mŕtvom ťahu, keď dokázal zodvihnúť neskutočných 275 kg. 

Zdroj: FB Polícia SR – Trnavský kraj

Čo je mŕtvy ťah?

Pre tých z nás, ktorí sa nepohybujú v kulturistickej tematike, je mŕtvy ťah, inak povedané „deadlift“, cvikom, ktorý je podľa mnohých vrcholových kulturistov najdôležitejšou súčasťou tvrdého tréningu. 

Cvik ospevujú práve preto, že je ním možné precvičiť každú svalovú partiu s výnimkou hrudníka, ramien, bicepsu a tricepsu. Dá sa preto povedať, že neexistuje efektívnejší cvik, ktorý by dokázal zapojiť také veľké množstvo svalov naraz.

Ako ďalej uvádza portál gymbeam.sk venujúci sa fitness životnému štýlu, okrem samotného precvičenia svalstva má mŕtvy ťah viacero zdraviu prospešných účinkov. Medzi tie patrí napríklad:

  • spaľovanie tukov
  • zlepšovanie držania tela
  • zlepšovanie kondície
  • zvyšovanie hladiny hormónov
  • budovanie celkovej sily, ktorá je použiteľná aj mimo posilňovňu.

Aj keď sa jeho prevedenie zdá byť pomerne jednoduché – uchopenie činkovej tyčky a dvíhanie naložených záťaží od zeme, je potrebné dbať na správnu techniku, ktorá môže byť často prevenciou úrazov. 

Zdroj: FB Polícia SR – Trnavský kraj

Aplauz, poprosíme

Pre mnohých z nás je niekedy náročné aj zodvihnutie preplnenej nákupnej tašky. Preto nám spomínaných 275 kíl môže prísť úplne nemysliteľných. Tento triumf si preto právom zaslúži byť ocenený.

Z podobných úspechov ľudí v našom okolí sa úprimne tešíme a ešte radšej o nich píšeme. Ku gratuláciám sa touto cestou pripájame aj z redakcie a želáme v budúcnosti veľa ďalších úspechov v športovom aj pracovnom živote.

Zdroje: FB Polícia SR - Trnavský kraj, sk.wuap-powerlifting.com, gymbeam.sk
Zdieľať na Facebooku