27.04.2024, meniny má
10. marca 2023

V Dlhej nad Váhom sa uskutočnila jubilejná ochutnávka vín. Regionálne a miestne vína ochutnávala verejnosť aj medzinárodní odborníci

V Dlhej nad Váhom sa uskutočnila jubilejná ochutnávka vín. Regionálne a miestne vína ochutnávala verejnosť aj medzinárodní odborníci
Zdroje: canva.com/FB Priatelia Vina
reklama

Nielen v našom meste, ale aj v jeho okolí sa konajú rôzne zaujímavé akcie a podujatia, o ktorých vás radi informujeme. Miestom konania takéhoto výnimočného podujatia sa stala aj neďaleká obec Dlhá nad Váhom.

Počas uplynulého víkendu sa tu totiž organizovala akcia zastrešená občianskym združením Priatelia vína Dlhá nad Váhom. Ako možno z názvu združenia čítať, nešlo o nič iné, ako o tradičnú vínnu degustáciu. V tomto roku však bola špecifická tým, že išlo o jej jubilejné desiate výročie. Pozrite sa s nami, čo všetko si počas víkendu pripravili.

Medzinárodná odborná porota pre regionálne víno

Ochutnávka vín potešila každého nadšenca legendárneho vínneho nápoja. Prvý marcový piatok a sobota boli venované vínu a jeho ochutnávkam do poslednej minúty. Počas prvého dňa ochutnávali a hodnotili víno odborníci, na druhý deň prišla na rad aj široká verejnosť.

V piatok 3. marca 2023 dorazila do Dlhej nad Váhom medzinárodná odborná porota. Jej zloženie v počte 20 členov malo zastúpenie z Rakúska, Slovenska aj Českej republiky. Profesionálni domáci aj zahraniční vinári a ochutnávači tak mali počas tohto dňa dôležitú a najmä ťažkú úlohu – vybrať tie najlepšie vína z každej kategórie. Kategórie boli určené zvlášť, a to podľa farby vína – červené, ružové a biele.

reklama

O tom, že mali čo robiť, svedčí fakt, že na tomto ročníku sa degustovalo až 164 rôznych regionálnych vín. Najväčšie zastúpenie malo obľúbené biele víno s počtom 119 druhov. Červené a ružové víno malo menšie zastúpenie v počte 21 ružových a 24 červených.

Nakoľko bolo najviac bielych vín, porota sa musela dohodnúť na dvojfázovom postupe. V prvej fáze vybrali tri najlepšie vína, v druhej fáze iná porota vybrala z troch favoritov jedného šampióna. Pri červených a ružových vínach bol postup štandardný.

Experti hodnotili na vínach tri základné parametre: chuť, farbu a vôňu. Ako uvádzajú aj pre RTV Krea, výnimočné víno podľa expertov možno rozoznať už podľa jeho farby a vône. Pokiaľ sú tie dve mimoriadne, chuť je zväčša už podľa očakávaní naozaj plná, vyvážená a znamenitá. Z vín, ktoré ochutnávali, bolo naozaj málo takých, ktoré boli označené ako problematické. Väčšina chutila aj expertom a viaceré ohodnotili ako nádherné a mimoriadne.

Zdroj: FB/Priatelia vína

Zdroj: FB Priatelia Vina

Na rad sa dostala aj verejnosť

Široká verejnosť zastúpená najväčšími milovníkmi vína tiež nemusela dlho čakať. Hneď v sobotu ráno po piatkovej odbornej degustácii koštovali a hodnotili rovnaké vína aj domáci priaznivci. Celá spoločenská miestnosť v Dlhej nad Váhom sa v priebehu pár chvíľ zaplnila milovníkmi tohto nápoja.

Každý zo zúčastnených dostal už pri vstupe degustačný pohár na víno a po usadení na miesto im boli odovzdané aj degustačné hárky. Do tých potom počas vlastnej degustácie zapisovali hodnotenia už spomínaných kategórií – farba, vôňa a chuť. Každý mal možnosť ochutnať približne 40 vzoriek vína miestneho aj regionálneho pôvodu.

Tohtoročná ochutnávka bola navyše výnimočná 10. jubileom vzniku celého podujatia. Pri tejto príležitosti bol pre hostí a sponzorov prichystaný aj sprievodný program. Zahŕňal slávnostný príhovor, prednes aj recitáciu básne o hrozne. Týmto spôsobom sa chceli organizátori poďakovať svojim sponzorom za doterajšiu podporu.

Viacerí zo zúčastnených navštevujú podujatie naozaj pravidelne. Najmä preto, že sú vždy spokojní, ochutnajú niečo nové a prídu domov s dobrou náladou. Tá však nie je len z omámenia vínom, ale aj z dobrej spoločnosti ľudí, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň.

Práve takýmto podujatiam a združeniam, ktoré ich organizujú, sa tešíme aj u nás v redakcii. Je to pre ich podstatu, ktorou je spájanie ľudí s rovnakým záujmom a najmä tvorba domova.

Zdroj: FB/Priatelia vína

Zdroj: FB Priatelia Vina

Zdroje: FB Priatelia Vina, dlhanadvahom.eu, rtvkrea.sk
Zdieľať na Facebooku