Slnečné jarné dni nás tešia čoraz viac a viac a vonku, na lúkach vykukuje čoraz viac kvetov. Včely ich pomaly opeľujú a zo slnečných lúčov sa tešíme nielen my, ale hlavne prvé výrazné ukazovatele jari, ktorými sú žlté púpavy lekárske. Práve v tejto dobe začínajú bohato kvitnúť a nie každý vie o ich liečivých účinkoch.
Púpavy lekárske (Taraxacum officinale) sú brané ako burina a ľudia sa ich častokrát snažia zbaviť. No okrem toho, že sú dôležité pre včely a mali by sme si ich v trávniku zopár nechať, vedia byť dobrým pomocníkom aj pre ľudí.
V púpave nachádzame vitamíny A, C, K a komplex vitamínov B. Takisto sú v nej minerálne látky, ako vápnik, železo, sodík, draslík a horčík. Okrem toho je v nej i kyselina listová, listy púpavy obsahujú aj zeaxantín a luteín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak. Púpava má významné účinky na náš tráviaci systém, no najmä na funkciu žlčníka a pečene.
Pomáha napríklad aj pri prečistení čriev alebo pri upokojení prekysličeného žalúdku. Látky majú aj žlčopudný účinok a ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej šťavy.
Na púpavový med je potrebných približne 300 kvetov púpavy, pokojne si však množstvá prispôsobte. Kvety sa umyjú a v hrnci zalejú asi litrom vody. Odporúčame však radšej zbierať ich z čistého prostredia, vtedy ich umývať veľmi nemusíte. Ide o zachovanie cenného peľu.
Zmes sa privedie do varu na asi 15 minút a odstaví sa. Po 24 hodinách sa zmes precedí cez plátno, snažte sa pritom z kvetov vytlačiť čo najviac tekutiny. Následne sa pridá cukor (aspoň 1kg) a zmes povaríme do zhustnutia. Med sa klasicky naleje do zaváraninových pohárov. Nechá sa vychladnúť a používa sa podľa potreby či chuti.
Mladé listy púpavy môžete využiť taktiež v šalátoch. Z kvetov sa dá spraviť takisto chutný sladký sirup či vysušiť ich a používať na čaj.
Bylinka zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea) je takisto burina, ktorú teraz nachádzate všade. Pri Váhu, v parku, možno i vo vašich záhradách. Tvorí krásne fialové koberčeky. Po daždi začne bujne rásť do výšky. Používa sa hlavne na liečenie prieduškovej astmy, pri kašli, sťaženom dýchaní a iných ochoreniach dýchacích ciest na uľahčenie od kašľania. Vňať sa používa pre svoj sťahujúci účinok aj pri žalúdočných a črevných problémoch.
Zlepšuje aj látkovú výmenu a trávenie, tvorbu žalúdočných kyselín, užíva sa aj pri poruchách pečene a žlčníkových kameňoch. Pomáha pri avitaminóze, anémii, jarnej únave a chrípke, nakoľko obsahuje veľa vitamínu C – najviac za čerstva. Mladé čerstvé listy sú výborným doplnkom v jarných šalátoch.
V kuchyni sa sušený zádušník využíva aj ako korenina, nakoľko má príjemnú vôňu vďaka obsiahnutým siliciam. Najčastejšie si z neho ľudia vyrábajú tinktúru naložením do hocijakého alkoholu na pár týždňov. Po pár týždňoch tinktúru zlejete a kvapky používate, keď potrebujete.
Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) nájdete pri Váhu, rastie taktiež v húfoch. U tejto bylinky sa zbiera jej kvitnúca vňať alebo po odkvitnutí aj prízemné listy. Obsahuje napr. kyselinu kremičitú, triesloviny, živicu, sliz a rôzne minerálne látky, hlavne draselné a vápenaté soli.
Bylinka sa využíva pri chorobách dýchacích ciest, v kombinácii s ďalšími bylinkami, ako napríklad materina dúška či list podbeľu. Pomáha aj pri zápale priedušiek či tuberkulóze, čiže prispieva k uzdraveniu pľúcneho tkaniva. Vie byť nápomocný aj pri krvácaní a poškodení slizníc, napr. žalúdka a čriev. Mladé listy sa môžu využiť skoro na jar do šalátov spolu s púpavou či zádušníkom.